✨MA: 35% kedvezmény a kiválasztott készételekre > EZT SZERETNÉM

+36-1-690-0471

(Hé - Pén: 9:00 - 16:00)

Magazin

Táplálkozási sorozat (6/6): Miért pont a cukroktól hízunk?

10.03.24 61

Sdílet



A hatodik, egyben az utolsó rész elárulja Önnek, hogy miért hízunk a cukortól.

Elkészítettük táplálkozási sorozatunk hatodik részét, ami az édességekben rejlő szénhidrátok világában vezeti Önt körbe. 

A KetoMix déta befejeztével mindenki visszatér a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, amely ésszerű mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Ezért úgy döntöttünk, adunk pár tanácsot a diéta utáni időszakra. 

A szénhidrátcsökkentett diéták hatékonyságának egyik oka, az élelmiszerek glikémiás indexe. Mit is jelent ez tulajdonképpen?

Az elfogyasztott keksz, tészta, banán vagy pékáru szénhidrátjait a szervezet egyből elkezdi bontani. Először az egyszerű cukrok szabadulnak fel, amik reakciót váltanak ki a vércukorszintünkben, tehát glikémiánkban változás megy végbe. A glükóz egyből a vérbe kerül, ami gyors, azonnali energiaforrást biztosít a szervezetünknek. 

A glikémiás index fogalma leegyszerűsítve: a glikémiás index értékével fejezzük ki, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után milyen gyorsan növeli a bevitt cukor a vércukorszintet. Tehát az adott étel vércukoremelő képességéről van szó. 

A hízáshoz a magas glikémiás index-szel rendelkező élelmiszerek járulnak hozzá a legjobban. 

Példa: Tegyük fel, hogy két ugyanazon étrendet követő egyén ugyanazt az energiafogyasztást követi (1500 kcal/nap). Biztosan állítható, hogy aki magasabb glikémiás indexű ételeket fogyaszt, lassabban és kevesebbet fog fogyni. 

Ez hogyan lehetséges?⠀

Minél több cukor van a vérünkben, annál több inzulin hormont termelünk, melynek az a feladata, hogy a cukrot a vérbe juttassa, gyors üzemanyagot szolgáltatva a testnek. A második funkciója viszont az, hogy a felesleges energiát zsírszövetekbe raktározza el. 

A KetoMix diéta harmadik szakaszában, amely a testsúly megtartására összpontosít, ügyeljen arra, hogy olyan élelmiszereket vásároljon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe. Ha ilyen élelmiszereket fogyaszt majd, nem növekedik meg az inzulinszint a vérében, nem lesz éhes, és teste a szénhidrátokat nem akarja majd elraktározni.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen elképzelni az ételek glikémiás indexének értékét, összeállítottunk egy gyakori élelmiszerekből álló listát: 

  • Sör 110⠀
  • Hasábburgonya  95⠀
  • Főtt répa  85⠀
  • Kukoricapehely  85⠀
  • Cukor 70⠀
  • Narancslé  65⠀
  • Teljes kiőrlésű kenyér 40⠀
  • Vörös bab 40⠀
  • Nyers répa 35⠀
  • Joghurt 35⠀
  • Dió 15⠀
  • Hagyma 10⠀
  • Zeller 10

Tetszik a cikk? Ossza meg...



+36-1-690-0471

(Hé - Pén: 9:00 - 16:00)

Proteindús ételek
Přihlášení

Cookie-k

Cookie-kat használunk az Ön kedvenc webáruházának megfelelő működéséhez, az oldalak tartalmának az Ön igényeihez való igazításához, statisztikai és marketing célokra, valamint a Google és más cégek hirdetéseinek személyre szabásához. Az „Összes elfogadása” gombra kattintva hozzájárulását adja azok gyűjtéséhez és feldolgozásához, és mi biztosítjuk Önnek a legjobb vásárlási élményt.

Az Ön cookie fájl- beállításai

Itt lehetősége van arra, hogy a saját igényeihez igazítsa a süti beállításokat , és később részletesebben beállíthatja vagy bármikor kikapcsolhatja azokat a weboldalon.

A technikai sütik a weboldal és az általa kínált funkciók megfelelő működéséhez szükségesek.

A személyre szabás a megtekintett termékek alapján történik és ezután a megjelenített tartalmat az Ön érdeklődésének megfelelően állítjuk be.

Ezek a sütik lehetővé teszik számunkra, hogy mérjük weboldalunk teljesítményét, és az adatokat vásárlóink élményének javítására használjuk fel.

Ezeket a cookie -kat a hirdetési és közösségi hálózatok, beleértve a Google -t, személyes adatok továbbítására és a hirdetések személyre szabására használjuk, hogy azok érdekesek legyenek az Ön számára.