Táplálkozási sorozatunk negyedik részében az összetett szénhidrátokkal, tehát a keményítőkkel fogunk foglalkozni.
Mint ahogy azt már az előző részekből megtudhatta, a szénhidrátokat két csoportra osszuk: egyszerűekre és összetettekre. Ma a második csoportról lesz szó.
Az összetett szénhidrátokat keményítőként is ismerheti. Keményítőt tartalmaz a pékáru, a burgonya, a tészta vagy a rizs.
A keményítők sok apró egyszerű szénhidrátból tevődnek össze. Az átlagos, aktív ember számára az ajánlott napi szénhidrátbevitel 4-6 g/testsúly kg között kell hogy maradjon. A nőknek az alsó, a férfiaknak pedig a felső határhoz kell ragaszkodniuk, ez viszont összefüggésben áll a fizikai aktivitás mértékével. Ezért van az, hogy az élsportolók több szénhidrátot fogyaszthatnak, mint az irodai munkát végzők.
Egy 60 kilós nő esetében ez 240 g szénhidrátot jelent egy napra. Ez a javaslat viszont nem vonatkozik a keto diétára, ahol a maximális szénhidrátbevitel nem haladhatja meg az 50 g-ot. Természetesen, a diéta befejeztével fokozatosan növelni kell ezt az értéket, amíg el nem éri az ajánlott napi szénhidrátmennyiséget! Ügyeljen a fokozatosságra, először csak 100 g-ra növelje a szénhidrátot, később 150 g-ra! Figyelje a testét, hogy reagál a változásokra! Ha Ön a mindennapjaiban kevésbé aktív vagy ülő munkát végez, a diéta utáni időszakban ajánlatos a napi 100-150 g szénhidrátnál maradni.
A leggyakoribb köretek és pékáruk szénhidráttartalma:
- 200 g főtt burgonya 30 g szénhidrátot,
- 200 g főtt rizs 40 g szénhidrátot,
- 200 g tészta 53 g szénhidrátot,
- 4 szelet pirítós 48 g szénhidrátot,
- egy szelet kenyér 24 g szénhidrátot tartalmaz.