Táplálkozási sorozat (4/6): A KetoMix diéta során fogyasztott köretekről

Táplálkozási sorozatunk negyedik részében az összetett szénhidrátokkal, tehát a keményítőkkel fogunk foglalkozni.

4 (2)

Mint ahogy azt már az előző részekből megtudhatta, a szénhidrátokat két csoportra osszuk: egyszerűekre és összetettekre. Ma a második csoportról lesz szó. 

Az összetett szénhidrátokat keményítőként is ismerheti. Keményítőt tartalmaz a pékáru, a burgonya, a tészta vagy a rizs. 

A keményítők sok apró egyszerű szénhidrátból tevődnek össze. Az átlagos, aktív ember számára az ajánlott napi szénhidrátbevitel 4-6 g/testsúly kg között kell hogy maradjon. A nőknek az alsó, a férfiaknak pedig a felső határhoz kell ragaszkodniuk, ez viszont összefüggésben áll a fizikai aktivitás mértékével. Ezért van az, hogy az élsportolók több szénhidrátot fogyaszthatnak, mint az irodai munkát végzők. 

Egy 60 kilós nő esetében ez 240 g szénhidrátot jelent egy napra. Ez a javaslat viszont nem vonatkozik a keto diétára, ahol a maximális szénhidrátbevitel nem haladhatja meg az 50 g-ot. Természetesen, a diéta befejeztével fokozatosan növelni kell ezt az értéket, amíg el nem éri az ajánlott napi szénhidrátmennyiséget! Ügyeljen a fokozatosságra, először csak 100 g-ra növelje a szénhidrátot, később 150 g-ra! Figyelje a testét, hogy reagál a változásokra! Ha Ön a mindennapjaiban kevésbé aktív vagy ülő munkát végez, a diéta utáni időszakban ajánlatos a napi 100-150 g szénhidrátnál maradni. 

A leggyakoribb köretek és pékáruk szénhidráttartalma: 

  • 200 g főtt burgonya 30 g szénhidrátot,
  • 200 g főtt rizs 40 g szénhidrátot, 
  • 200 g tészta 53 g szénhidrátot, 
  • 4 szelet pirítós 48 g szénhidrátot,
  • egy szelet kenyér 24 g szénhidrátot tartalmaz.

monika-telupilova-foto
Autor článku
Monika Tělupilová

Výživová poradkyně s desetiletou praxí v podnikání v oblasti výživy a vystudovaná nutriční terapeutka. Založila dvě pobočky výživové poradny, a to v Šumperku v roce 2010 a v Brně v roce 2012. Za dobu působení jimi prošlo několik tisíc klientů. Každodenně pomáhá desítkám lidí s úpravou jídelníčku za účelem zdravého stravování, redukce či nabírání hmotnosti. V roce 2017 byla porotkyní a součástí nutričního týmu pečujícího o finalistky České MISS. Výsledky úspěšných klientů můžete najít v časopise Tina. Několikrát vystupovala v ČT v pořadu Sama doma a Dobré ráno. Pravidelně publikuje v Brněnském deníku Rovnost, její citace se objevují v článcích na internetových portálech v Česku i na Slovensku. Je nutriční garantkou celorepublikového projektu Pestrá strava – CEFF v České i Slovenské republice.

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft