Táplálkozási sorozat (2/6): A cukor nem minden esetben édes

A táplálkozási sorozatunk második részében a cukorról lesz bővebben szó. Megtudhatja, milyen fajtái vannak, és hogy melyek azok az élelmiszerek, amik cukrot tartalmaznak.

2 (3)

Cukrok, más néven szénhidrátok alatt az átlagember általában a cukrozott édességekben rejlő szénhidrátokat érti. A szénhidrátok viszont egy bővebb kategória, amit két csoportra oszthatunk:

  • egyszerű szénhidrátokra,
  • összetett szénhidrátokra.


Az egyszerű szénhidrátok szinonimájaként gyakran használják a cukrot, mivel jellegzetes édes ízt kölcsönöz az ételeknek.

Az összetett szénhidrátoknak több fajtája van. Ide tartoznak például a keményítők, amik végképp nem édesek, és rengeteg élelmiszerben megtalálhatóak, mint például a burgonyában, a rizsben, a tésztafélékben, a kukoricában vagy a süteményekben.

Az összetett szénhidrátok – ahogy azt a nevük is sugallja – az egyszerű szénhidrátok vegyületei, ami azt jelenti, hogy az összetett szénhidrátok később egyszerű szénhidrátokká bomlanak fel. Tegyen egy próbát –  ha elég sokáig rág egy kenyérszeletet, egy idő után az ízlelőbimbói felismerik majd a felbomlott egyszerű szénhidrátból származó édes ízt.

Ha megvizsgálja kedvenc étele címkéjét az üzletben, a tápérték információkról szóló táblázatban megtalálja a szénhidrát szót, amit további – cukrok, tehát egyszerű szénhidrátok – alkategóriára osztanak a gyártók. A szénhidrát szó melletti érték az összetett és az egyszerű szénhidrátok összegét jelenti, ezért Önnek a keto diéta során erre az értékre kell odafigyelnie.

Ha a diéta utáni időszakban van és célja a testsúlya megtartása, a második értékre, tehát az egyszerű cukrok értékére kell majd odafigyelnie, mivel ez az érték az egyszerű szénhidrátok mennyiségére utal. Az összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel, míg az egyszerű szénhidrátok azonnali energiát biztosítanak a testek, ezért ha nem vagyunk sportolók, az egyszerű szénhidrátok mennyiségét a minimumra kellene csökkenteni az étrendünkben.

Jegyezze meg!

Az egyszerű szénhidrátokat gyakran cukroknak is hívjuk, amik jellegzetes édes ízzel bírnak. Összetett szénhidrátból több fajta van.


monika-telupilova-foto
Autor článku
Monika Tělupilová

Výživová poradkyně s desetiletou praxí v podnikání v oblasti výživy a vystudovaná nutriční terapeutka. Založila dvě pobočky výživové poradny, a to v Šumperku v roce 2010 a v Brně v roce 2012. Za dobu působení jimi prošlo několik tisíc klientů. Každodenně pomáhá desítkám lidí s úpravou jídelníčku za účelem zdravého stravování, redukce či nabírání hmotnosti. V roce 2017 byla porotkyní a součástí nutričního týmu pečujícího o finalistky České MISS. Výsledky úspěšných klientů můžete najít v časopise Tina. Několikrát vystupovala v ČT v pořadu Sama doma a Dobré ráno. Pravidelně publikuje v Brněnském deníku Rovnost, její citace se objevují v článcích na internetových portálech v Česku i na Slovensku. Je nutriční garantkou celorepublikového projektu Pestrá strava – CEFF v České i Slovenské republice.

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft