Táplálkozási sorozat 1/6 : A testünk nem csak zsír-, de szénhidrátkészleteket is képes kialakítani

A táplálkozási sorozat első részében megismerkedünk a ketózis fogalmával.

1 (4)

Biztos olvasta már, hogy a keto diétázók fő ellensége a szénhidrát, és a sikeres háborúhoz elengedhetetlen a legfőbb ellenség teljes körű ismerete.

Ahhoz, hogy a szervezet a ketózis állapotába kerüljön, a keto diétában a napi szénhidrátfogyasztás nem haladhatja meg az 50 grammot. A ketózis állapotát már 2 nap diéta után elő tudjuk idézni. Ez alatt a két nap alatt a test az elraktározott szénhidrátokat használja fel, amelyeket a májban és az izmokban tárol. 

Az említett poliszacharidokat (májban és izomban tárolt szénhidrátokat) glikogénnek nevezzük.

Ha a szervezetünk már elhasználta az összes elraktározott glikogént, megkezdődik a keton anyagok kibocsátása, amit ketózisnak nevezünk.

Abban az esetben, ha a diéta során Ön több szénhidrátot fogyaszt a kelleténél, a ketózis abbamarad, de előidézése már egy rövidebb folyamat lesz, mint a kezdeti stádiumban. Ez azért van, mert a testnek már nem a glikogénkészletéből kell előkeresnie a szénhidrátokat, hanem csak az előzőleg elfogyasztott cukrot kell lebontania a vérben, ami még nem raktározódott el.


monika-telupilova-foto
Autor článku
Monika Tělupilová

Výživová poradkyně s desetiletou praxí v podnikání v oblasti výživy a vystudovaná nutriční terapeutka. Založila dvě pobočky výživové poradny, a to v Šumperku v roce 2010 a v Brně v roce 2012. Za dobu působení jimi prošlo několik tisíc klientů. Každodenně pomáhá desítkám lidí s úpravou jídelníčku za účelem zdravého stravování, redukce či nabírání hmotnosti. V roce 2017 byla porotkyní a součástí nutričního týmu pečujícího o finalistky České MISS. Výsledky úspěšných klientů můžete najít v časopise Tina. Několikrát vystupovala v ČT v pořadu Sama doma a Dobré ráno. Pravidelně publikuje v Brněnském deníku Rovnost, její citace se objevují v článcích na internetových portálech v Česku i na Slovensku. Je nutriční garantkou celorepublikového projektu Pestrá strava – CEFF v České i Slovenské republice.

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft