
Mire is szolgálnak tulajdonképpen a fehérjék, azaz a proteinek? A fehérje a három alapvető tápanyag egyike, amelyekre a szervezetünknek feltétlenül szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Gyakran az izomnövekedéssel és a testépítéssel hozzák párhuzamba, kevesen tudják azonban, hogy szerepük az immunanyagok és az enzimek termelése szempontjából is kiemelkedő.
Hol rejtőznek a fehérjék?
Vannak olyan élelmiszerek, amelyekkel kiválóan pótolhatjuk a fehérjéket. Ilyen például a tojásfehérje, a túró, a sajt, a Tofu vagy a sovány hús. Sokan azt gondolják, hogy 100 gramm hús elfogyasztásával 100 gramm fehérjét visznek be a szervezetükbe, ez azonban nem így van. A fehérjedús élelmiszerek körülbelül 12-20 százalékban tartalmaznak fehérjét. Tehát például egy 100 grammos steak fehérjetartalma 20-25 gramm.
Milyen mennyiségű fehérjére van szükségem?
A napi fehérjeadag hozzávetőlegesen 1 gramm fehérje / 1 testsúly kilogramm. Ez alapján elmondható, hogy egy 60 kg testsúllyal rendelkező nőnek naponta 60 gramm fehérjét kellene fogyasztania különböző forrásokból. Hogy jobban el tudjuk képzelni – 150 gramm natúr sült csirkemell elfogyasztásával 30 grammot, egy mozzarella sajt elfogyasztásával pedig 20 grammot tud bevinni a szervezetébe. A maradék 10 gramm fehérjét pedig a köretekkel vagy teljes kiőrlésű pékáruval tudja pótolni. A zöldség és a gyümölcs nem alkalmas a fehérjepótlásra. Aki fogyókúrázik, vagy aktív életet él – sportol, esetleg rendszeresen tornázik – annak több fehérjére van szüksége. Éppen ezért sokan fehérjeturmixok készítésére alkalmas fehérjeporokat vásárolnak, hogy a főétkezések között is elegendő proteinnel lássák el szervezetüket a fejlődés és az izmok egészségének megtartása érdekében.
Melyik a legjobb fehérjeforrás?
Nem minden fehérje egyforma. Ha a termék címkéjét olvasva rájön, hogy a termék 10 gramm fehérjét tartalmaz, ez még nem jelenti azt, hogy az Ön szervezete a termékben található összes fehérjét fel tudja dolgozni. Fontos, hogy jó forrásból származó fehérjét válasszon. Különbség van a tojásfehérje, a szójafehérje, a marha- vagy a borsófehérje között. Az emberi test számára az állati eredetű fehérjék alkalmasabbnak bizonyulnak, mint a növényi eredetűek.
Mit egyenek a vegetáriánusok?
Ha Ön vegetáriánus, tehát nem eszik húst és hústerméket, akkor is probléma nélkül fogyaszthatja termékeinket. A tojás- és a tejsavófehérje sokkal kedvezőbb a szervezet emésztése számára, mint a húsból származó fehérjék, ezért a húsfehérje fogyasztása nem feltétele az izomnövekedésnek. Nem kell naponta kétszer húst ennie ahhoz, hogy elegendő fehérjét tudjon bevinni a szervezetébe.
Mit egyek, ha vegán vagyok?
A vegán életmód szerint étkezők esetében már egy kicsit összetettebb a helyzet. Ilyenkor az állati eredetű fehérjéket növényi eredetűekkel kell helyettesíteni, amire a szójafehérje a legalkalmasabb. A veganizmus egy nagyon tudatos életstílus, melynek követői elutasítják az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, ezért a fő fehérjeforrásuk gyakran a Tofu. Testünk csupán a szójafehérje 60 százalékát képes felhasználni. A táplálkozási szakértők szerint a vegánok számára a hüvelyesek és a gabonafélék kombinált fogyasztása javasolt, mivel ezzel növelni tudják a fehérjék kihasználásának lehetőségét. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a tofus zöldségsaláta mellé teljes kiőrlésű pékárut vagy tésztát is kellene fogyasztaniuk.
Miben segít nekem a protein koktél?
A fehérjeturmixok legmarkánsabb tulajdonsága a praktikusság. Nem kell azon gondolkodni, hogyan pótoljuk a fehérjéket, egyszerűen csak elfogyasztunk egy pohár fehérjeturmixot, és egyből tudni fogjuk milyen típusú és milyen mennyiségű fehérjét vittünk be a szervezetünkbe, hiszen a fehérjetartalom minden esetben fel van tüntetve a címkéken. Az ilyen italok könnyen emészthetőek, hiszen nem tartalmaznak zsírt, így a szervezet könnyebben és gyorsabban hasznosítja a bennük rejlő tápanyagokat. A hüvelyesek és a hús esetében az emésztés folyamata sokkal hosszabb. A protein italok fehérjéi viszont azonnal az izmokba kerülnek, épp ezért népszerűek a sportolók körében, akiknek gyors utántöltésre van szükségük a nehéz fizikai megterhelés után. Végül, azt is meg kell jegyeznünk, hogy az ilyen italok létrehozása során többféle fehérjeforrást is társítanak, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban nyújthassanak segítséget a test regenerációja során.