Felejtse el az éhezést! Mi az, ami garantáltan segít a fogyásban?

Az egyetlen módszer, hogy garantáltan lefogyjon, hogyha figyeli a bevitt és elégetett kalóriákat. Ez egy általánosan elfogadott tény, és ha egy kicsit is érdekődik az egészséges életmód iránt, akkor ezt már biztosan olvasta vagy hallotta valahol. Annak ellenére, hogy ebben rengeteg igazság van, a szigorú kalória-ellenőrzéssel nem fogja tudni a felesleges kilókat effektíven, egészségesen és főleg hosszútávúan leadni.

uvodni_1

Hogyha csak ezt az információt fogadja meg, a diéta alatt nagy valószínűséggel éhezni fog, így a kezdő motiváció elfogy, kimerült lesz, ami egyenes út a diéta befejezéséhez. A mai cikkben megtudhatja, hogy a koplalás miért nem célszerű megoldás a felesleges kilók leadása alatt. Tanácsot adunk Önnek, hogyan fogyjon másképp, egészségesen és hosszútávú eredménnyel.

Koplalás vs. böjt

Mi a különbség az időszakos böjt és az éhezés közt? Többen ezt a két fogalmat összekeverik. Azonban ez a kettő nem ugyanaz. Hogyha helyesen alkalmazza az időszakos böjtöt, a fogyáson kívül pozitív hatással lesz az egészségére is. Ellentétben a koplalással.

Az időszakos böjtölés egy olyan módszer, amiben a böjtölés és evés fázisai váltakoznak. A legtöbb ember általában a 16:8-as arányt választja. Ez azt jelenti, hogy 16 órán keresztül egyáltalán nem vesz magához ételt, 8 óráig pedig normálisan étkezik. Az ésszerű böjtnek a súlyon kívül hatása van továbbá a rák kialakulási esélyének csökkentésére, a kardio-vaszkuláris megbetegedésekre és a cukorbetegségre is. Ezzel lassítja az öregedést, és növeli az élettartamot.

A koplalást ezzel szemben úgy definiálhatjuk, mint egy időszakot, mikor egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés ételt vesz magához, mely jóval a kalóriaszükséglete alatt van.

Az időszakos böjt azt jelenti, hogy egy előre meghatározott időszak alatt veszi magához az ételt. A koplalás ezzel szemben az étkezés teljes kihagyása, vagy tartósan nagyon alacsony kalóriabevitel.

Mi történik a testtel, ha éhezik

Hogy fogyni tudjon, kalóriadeficitbe kell kerülnie. Ez lényegében azt jelenti, hogy növeli a kelóriaégetést fizikai aktivitással. Vigyázzon azonban, hiszen a hosszútávú alacsony kalóriabevitel nem mindig jelenti azt, hogy fogyni fog, vagy hogy megtartja súlyát.

Az éhezés elején biztosan fogyni fog, de aztán a súlya szabályszerűen megáll. „Teste egy idő után hozzászokik az alacsony kalóriabevitelhez, megelégszik vele. Így már nem fogja felhasználni a felesleges zsírt, szeretné fenntartani az energiaraktárat, tehát a súlya stagnálni fog“ – foglalja össze Monika Rychlovská Tělupilová, a KetoMix táplálkozási tanácsadója.

Foto c.2 (1)

Lelassul az anyagcsere

A jelentős kalóriadeficit alatt a teste mint elsődleges energiaforrást a zsírt, másodlagosan pedig az izomtömeget kezdi el leépíteni. A szervezete azonban egy idő után megszokja a kalóriadeficitet úgy, hogy csökkenti a bazális metabolizmust. Hogy leegyszerűsítsük, arról a kalóriamennyiségről van szó, mely a testének a nyugalmi állapothoz szüksége van. Hogy minél több energia maradjon, egyre kevesebb kalóriát éget el. Így az egész metabolizmus lelassul. Ön pedig fogyni fog.

Teste kevésbé hatékonyan működik majd

A koplalás hosszától és a bevitt kalóriák mennyiségétől függően teste előnyben részesítheti az alap funkciókat, mint például a lélegzés vagy a szívverés. A többi testi funkció, melyre energiát ad ki, így lelassítja. Ezek a következők:

Haj és körmök – töredezhetnek.

  • Immunitás – gyengül, és egy enyhébb megfázást is rosszabbul visel majd.
  • Emésztés és éhségérzet – váratlan éhségrohamokat tapasztalhat, puffadástól vagy gyomorrontástól szenvedhet.
  • Bőr – gyorsabban öregedik, bármiyen sebesülés kevésbé és hosszabb ideig gyógyul.
  • Csontok – gyengülnek és csontrikulás is előfordulhat.

A koplalás nem egészséges, teste mindenképpen szeretné megoldani ezt a kellemetlen helyezet. Ezt megerősíti Monika Rychlovská Tělupilová is: „Ha eleinte gyorsan is fogy, a helyes működéshez szüksége van elegendő kalóriára. Teste ugyanis minden erejével azon lesz, hogy az egészsége és az éhezésben elvesztett kilók visszatérjenek.

A koplalás veszélyeztetheti pszichikáját is

Az a diéta, ami alatt éhezik, akár étkezési zavarokhoz is vezethet. Ezek közé tartoznak a következők: egyes élelmiszerek elutasítása, félelem az ételek kiválasztásakor, negatív hozzáállás az ételhez, túlzott edzés vagy a súlyunk és méretünk túlzott figyelése. Extrém esetekben anorexiához vagy bulimiához vezethet.

Az éhezés és a szigorú kalóriamegvonás hosszútávon nem egészséges és fenntartható. A koplalás idővel lassítja az anyagcserét, és úgy hat, mintha teste nem úgy működne, ahogy kellene. Extrém esetekben akár étkezési zavarokhoz is vezethet.

Hogyan fogyjunk egészségesen

Ahelyett, hogy az alakja miatt szégyenkezik, és kockáztatja egészségét, próbáljon meg igazolt és egészséges fogyási praktikákat folytatni.

Foto c.1 (1)

EGYEN TÖBB PROTEINT

A protein diéta a gyors zsírbontás elvén alapul anélkül, hogy az izomtömeg leépülne, vagy éhséget érezne. Úgy is emlegetik, mint fehérje- vagy ketogén diéta. A rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésen alapul, mely három fázisra oszlik. Mindegyik fázisnak egyedi menüje és élelmiszerlistája van, melyek megengedettek vagy tiltottak.

Hogyha egy nem szeretne egy előre meghatározott program alapján fogyni, mindenképpen érdemes beépítenie étrendjébe legalább a protein italokat vagy szeleteket. Így elkerüli az izmtomeg leépülését és a lelassult anyagcserét.

NÖVELJE A FIZIKAI AKTIVITÁSÁT
A mozgás nem csak a fizikai állóképességet javítja, de pozitív hatása van elménkre is. Próbáljon meg programjába beépíteni napi legalább 30 perc fizikai aktivitást. Ez lehet mondjuk lépcsőzés, tánc vagy bicózás.

KEDZJEN ERŐEDZÉSBE
A fogyás alatti erőedzés segít megtartani és építeni az izomtömeget. Minél nagyobb az izomtömege, annál jobban megy a fogyás. Az izmok energiát égetnek el még nyugalmi állapotban is, szóval mikor különösebben nem mozog, nem sportol.

HAGYJA EL A KÉSZÉTELEKET
Próbáljon olyan menüt összeállítani, amiben minél kevesebb iparilag feldolgozott élelmiszer található. Hagyjon fel a gyorséttermi étkezéssel, inkább készítse el ételeit otthon, vagy vigye magával dobozban. Ilyen ételek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, gazdagon van bennük protein, rost és egészséges zsírok. Utánuk pedig nem érzi olyan hamar az éhséget.

KOLÁTOZZA AZ ÉDES ITALOKAT
Hagyja ki a bevitt folyadékok közül az édesített italokat, energiaitalokat vagy különböző kevert italokat, melyek általában rengeteg cukrot és kalóriát tartalmaznak.Helyettük inkább igyon vizet vagy gyógynövényes teát.

MARADJON NYUGODT

Igyekezzen kizárni a stresszt mindennapjaiból. Lassítja ugyanis a fogyás folyamatát. Segítségünkre lehet a meditáció, a légzésgyakorlatok vagy a rendszeres és nem megerőltető jóga.

A leadott kilók utáni vágy miatti koplalás nem a helyes út. Az egészséges fogyáshoz az a legfontosabb, ha a megfelelő diétát választja. Olyat, amitől boldog lesz, látja majd az eredményeket, és hosszútávúan is fenntartható marad. Biztosak vagyunk benne, hogy a diéta alatt a legutolsó, amit érezni szeretne, hogy kimerült vagy éhes.

Összegzés

A éhezés nem egészséges és hosszútávon fenntartható módja annak, hogyan szabaduljon meg a felesleges kilóktól. Mégha az első látható eredmények arra is mutatnának, hogy folytassa a koplalást, teste biztosan szenvedni fog. A hosszú éhezés lelassítja az anyagcserét, befolyásolja a testünk helyes működését, és negatív hatással van a pszichikára. 

Mégha eleinte a koplalástól olvadnak is a kilók, nagyon gyorsan vissza is jönnek majd“, teszi hozzá a negatív oldalt Monika Rychlovská Tělupilová.

Kezdjen inkább egészséges fogyókúrába, melyet hosszútávon is tud tartani. Tanuljon meg jobban és egészségesebben étkezni. Kezdheti azzal, hogy kipróbálja a bizonyított diétát, amely magában foglalja a szakértők felügyeletét is. Vegye be továbbá programjába a rendszeres testmozgást is.


monika-telupilova-foto
Autor článku
Monika Tělupilová

Výživová poradkyně s desetiletou praxí v podnikání v oblasti výživy a vystudovaná nutriční terapeutka. Založila dvě pobočky výživové poradny, a to v Šumperku v roce 2010 a v Brně v roce 2012. Za dobu působení jimi prošlo několik tisíc klientů. Každodenně pomáhá desítkám lidí s úpravou jídelníčku za účelem zdravého stravování, redukce či nabírání hmotnosti. V roce 2017 byla porotkyní a součástí nutričního týmu pečujícího o finalistky České MISS. Výsledky úspěšných klientů můžete najít v časopise Tina. Několikrát vystupovala v ČT v pořadu Sama doma a Dobré ráno. Pravidelně publikuje v Brněnském deníku Rovnost, její citace se objevují v článcích na internetových portálech v Česku i na Slovensku. Je nutriční garantkou celorepublikového projektu Pestrá strava – CEFF v České i Slovenské republice.

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft