
Az internet tele van a fehérje szó szinonímáival, mint például a protein, vagy az aminosavak. Általában arra kíváncsiak az emberek, hogy melyik a legjobb fehérje, szükséges-e a fogyáshoz, kinek, miért és milyen mennyiségben kell fehérjét fogyasztani. Reméljük, hogy a mai cikkünk választ ad az Ön kérdéseire is.
Mi az a fehérje, és mi a funkciója?
A protein, azaz a fehérje, a három makrotápanyag egyike. A makrotápanyagok közé tartoznak még a szénhidrátok és a zsírok. A fehérjék aminosavakból tevődnek össze, és nem csak energiaforrásként funkcionálnak, hanem az izmok építőelemei is. Fontos szerepet játszanak tehát a test megfelelő működésében, a sejtek megújulásában, sőt segítik az immunrendszer munkáját is. A természetben több száz fehérjét találunk, az emberi testnek viszont csupán 20 félére van szüksége, amelyeknek a felét (tehát 10-et) maga is elő tud állítani, a másik felét viszont az élelmiszerekből kell biztosítani. A makrotápanyagok rendszerét úgy tudjuk a legkönnyebben megérteni, ha a működésüket a házépítéshez hasonlítjuk, ahol a fehérje az építőanyag, a szénhidrátok és a zsírok pedig a munkások.
Fehérje nélkül nem tudnánk működni, hiszen nem lenne építőanyag, amely segítségével karban tudnánk tartani vagy meg tudnánk újítani testünket. Az agyunk, a csontjaink, a szerveink, az izmaink, a hajunk és a körmeink – mind elsorvadnának építőanyag hiányában. A fehérje egyik fő tulajdonsága, hogy nagyon lassan bomlik fel, ellenben a szénhidrát vagy a zsír azonnali, gyorsabb energiaforrást jelentenek.
Mennyi fehérjére van szüksége a testemnek?
Ez egy összetett kérdés, hiszen minden embernek más mennyiségű fehérjére van szüksége – magasságtól, testsúlytól, életkortól, fizikai aktivitástól vagy egyébb körülménytől függően (mint például a terhesség vagy betegség). Az orvosok által javasolt adag az 1 gramm fehérje 1 kilogramm testsúlyra. Tehát egy 70 kilós egészséges nőnek kb. 70 gramm fehérjére van szüksége naponta. Ha az illető aktív, azaz többet sportol, a napi fehérjeigénye megnövekszik. Más esetben, a fehérje indokolatlan nagymértékű fogyasztása felesleges és nem effektív. Ezenkívül, a túlzott fehérjefogyasztás a többi makrotápanyag rovására is mehet. Térjünk csak vissza a házépítés hasonlatához – hiába van sok építőanyagunk, ha kevés a munkás. A ház nem lesz gyorsabban, se jobban felépítve.
Hogyan pótolhatjuk a fehérjéket?
Általánosságban elmondható, hogy gyakrabban fogyasztunk állati eredetű fehérjéket (a hús, a tojás vagy a túró), mint a növényi eredetű fehérjéket (tofu vagy a tempeh). Akár tetszik, akár nem, zöldségekkel nem tudjuk pótolni a testünk fehérjeigényét. A protein bevitel legegyszerűbb módja, ha fehérjeturmixokat fogyasztunk, hiszen egyszerű elkészíteni őket, és nem kell azon törni a fejünket, hogy mit főzzünk. Elég ha elolvassuk a csomagoláson lévő táblázatot, így megtudhatjuk hány gramm fehérjét tartalmaz egy adag turmix. Vigyázzunk a szénhidrátokkal, mivel a fehérje italok között is vannak magas cukortartalmúak. Minél kevesebb a szénhidrát a turmixban, annál jobb. Az ilyen típusú italok fogyasztásánál nagy előny, hogy könnyebben meg tudjuk őket emészteni, hiszen a feldolgozás során a szervezetnek nem kell a zsírokkal és egyéb anyagokkal foglalkoznia. Míg a hús és a tojás emésztésénél a test jobban le van terhelve, addig a fehérjeturmix elfogyasztása után a szervezetnek sokkal könnyebb dolga van. Végül, de nem utolsó sorban, azt is meg kell említenünk, hogy a jó minőségű fehérje italok több fajta aminosavat kombinálnak, hogy a test a lehető legnagyobb mértékben profitáljon az “építőanyagokból”.
A fogyás és a fehérjék 
A fehérjehiány, főleg a fogyókúrák esetében, izomtömeg csökkenést eredményez, ezért elmondhatjuk, hogy lelassítja a szervezet metabolizmusát, tehát lelassul maga a testsúlycsökkentés folyamata is. Minél több izomtömeggel rendelkezik valaki, annál gyorsabban égeti a zsírt. Az izmok ugyanis több energiát égetnek, még akkor is, ha éppen nem végzünk testmozgást. Ha fogyókúrázunk, és nem fogyasztunk elegendő fehérjét, sokkal fáradtabbnak, kimerültebbnek fogjuk magunkat érezni. A fogyókúra után pedig az izmok hiányában sokkal gyorsabban felszaladnak majd a kilók.
Ha a fogyókúrát elősegítő fehérjékről beszélünk, minden esetben minőségi fehérjét kell választanunk. Vannak élelmiszerek, amelyek magas fehérjetartalommal bírnak, de olyan rejtett adalékok vannak bennük, amik nem alkalmasak a fehérjék felszívódásának segítésére, sőt, gátolják a felbomlást. Ilyen élelmiszerek például az egyes zsíros sajtok vagy a füstölt húsok. Jó minőségű fehérjedús élelmiszernek számít viszont a sovány hús, mint a csirkemell, a nyúl, a pulyka, a hal (amely közül a pisztrángot és a tőkehalat ajánljuk). Jó minőségűnek számítanak egyes tejtermékek, mint a zsírszegény sajt, túró, kefír és a joghur, vagy a tojás. Ahogy azt már említettük a fehérjék növényi eredetűek is lehetnek. Ezek közül válassza a szóját, a borsót, a babot, az egészséges magokat vagy a dióféléket.
A fehérje diéta többször bizonyult hatékonynak a súlycsökkentés során. A KetoMix dolgozói változatos étrendeket és diétaprogramokat állítottak össze. Önnek nem kell azon törnie a fejét, hogy mit és mennyit egyen. Házhoz szállítjuk diéta programjainkat, beleértve az összes ételt, amire szüksége lesz a diéta során. Önnek csak az a dolga, hogy átvegye a csomagot, és elinduljon a tökéletes testforma felé. Az ilyen típusú étrend egyik legnagyobb előnye, hogy kimeríthetetlen mennyiségű, ízletes, fehérjedús étel áll a rendelkezésére – a fehérje turmixokkal kezdve, a tésztákon, a zabkásán és a leveseken túl, egészen a csipszig vagy az omlettig.