A fehérje (protein) – minden amit róla tudni kell!

A protein a fehérje angol megnevezése, de hívják aminosavnak is. Mai cikkünkben mindent megtudhat a fehérjéről, például azt is, milyen fajtái vannak, hogyan működik, szükséges – e a fogyáshoz, milyen módon szívódik fel a testünkben, és nem utolsósorban kinek, miért és milyen mennyiségben kellene fehérjét, vagy más néven proteint fogyasztania.

A fehérje, azaz protein

A protein, azaz a fehérje, a három makrotápanyag egyike. A makrotápanyagok közé tartoznak még a szénhidrátok és a zsírok. A fehérjék aminosavakból tevődnek  össze, és nem csak energiaforrásként funkcionálnak, hanem az izmok építőelemei is. Fontos szerepet játszanak tehát a test megfelelő működésében, a sejtek megújulásában, sőt segítik az immunrendszer munkáját is.

A természetben több száz fehérjét találunk, az emberi testnek viszont csupán 20 félére van szüksége, amelyeknek a felét (tehát 10-et) maga is elő tud állítani, a másik felét viszont az élelmiszerekből kell biztosítani. A makrotápanyagok rendszerét úgy tudjuk a legkönnyebben megérteni, ha a működésüket a házépítéshez hasonlítjuk, ahol a fehérje az építőanyag, a szénhidrátok és a zsírok pedig a munkások. 

A fehérje funkciói

Fehérje nélkül nem tudnánk működni, hiszen nem lenne építőanyag, amely segítségével karban tudnánk tartani vagy meg tudnánk újítani testünket. Az agyunk, a csontjaink, a szerveink, az izmaink, a hajunk és a körmeink – mind elsorvadnának fehérje hiányában. A fehérje egyik fő tulajdonsága, hogy nagyon lassan bomlik fel.

Fehérje és annak típusai, forrásai

A fehérjének számos forrása van, és ezekből készülnek a különféle a fehérje porok és szeletek is, melyeket diétakor vagy sportoláshoz fogyaszthatunk, vagy csak éhségünk csillapítására.

A fehérje minőségét a biológiai érték (BV) segítségével mérjük. Ez a szám azt mutatja meg, hogy milyen százalékban tudja a szervezet megemészteni és hasznosítani az adott fehérjét. Ilyenkor vesszük 100-as értékűnek a tojásfehérjét. ha a tojásfehérjét 100-nak vesszük. Minél magasabb a biológiai értéke egy fehérjének, annál jobban és nagyobb mértékben hasznosítható a szervezet számára. És hogy melyik proteinnek van a legmagasabb biológiai értéke? A tejsavónak, melynek 104-es a BV értéke.

Állati források 

  • Húsok (csirke, pulyka, marha) 
  • Halak és tenger gyümölcsei 
  • Tojás 
  • Tejtermékek (joghurt, túró, kefír stb.) 

Növényi források 

  • Hüvelyesek (bab, borsó, lencse) 
  • Diófélék és magvak 
  • Gabonafélék (barna rizs, quinoa) 
  • Szójabab és származékai (tofu, tempeh) 

Táplálékkiegészítők 

  • A protein kiegészítők, mint a whey, szója, vagy a rizsprotein, kiváló választás lehetnek, különösen intenzív edzés után. 

Fehérje-fogyasztás 

Általánosságban elmondható, hogy gyakrabban fogyasztunk állati eredetű fehérjéket (a hús, a tojás vagy a túró), mint a növényi eredetű fehérjéket (tofu vagy a tempeh). Akár tetszik, akár nem, zöldségekkel nem tudjuk pótolni a testünk fehérjeigényét. A protein bevitel legegyszerűbb módja, ha fehérjeturmixokat fogyasztunk, hiszen egyszerű elkészíteni őket, és nem kell azon törni a fejünket, hogy mit főzzünk.

Olyat válasszunk azonban, melynek szénhidráttartalma alacsony. Hisz senki sem akar elhízni. Míg a hús és a tojás emésztésénél a test jobban le van terhelve, addig a fehérjeturmix elfogyasztása után a szervezetnek sokkal könnyebb dolga van. Végül, de nem utolsó sorban, azt is meg kell említenünk, hogy a jó minőségű fehérje italok több fajta aminosavat kombinálnak, így a szervezetünk több proteint tud hasznosítani.  

Mennyi fehérjére van szükségünk?  

Ez egy összetett kérdés, hiszen minden embernek más mennyiségű fehérjére van szüksége – magasságtól, testsúlytól, életkortól, fizikai aktivitástól vagy egyébb körülménytől függően (mint például a terhesség vagy betegség). Az orvosok által javasolt adag az 1 gramm fehérje 1 kilogramm testsúlyra. Tehát egy 70 kilós egészséges nőnek kb. 70 gramm fehérjére van szüksége naponta. Ha az illető aktív, azaz többet sportol, a napi fehérjeigénye megnövekszik.  

A fogyás és a fehérjék  

Ha a fogyókúrát elősegítő fehérjékről beszélünk, minden esetben minőségi fehérjét kell választanunk. Vannak élelmiszerek, amelyek magas fehérjetartalommal bírnak, de olyan rejtett adalékok vannak bennük, amik nem alkalmasak a fehérjék felszívódásának segítésére, sőt, gátolják a felbomlást (pl. egyes zsíros sajtok vagy a füstölt húsok). Ha viszont jó minőségű fehérjedús élelmiszereket szeretnénk szervezetünkbe vinni, akkor válasszuk a sovány húst (csirkemellet, nyúlhúst, pulykát, halat, vagy zsírszegény tejtermékeket, túrót, kefírt, joghurtot, vagy tojást).  

Ahogy azt már említettük a fehérjék növényi eredetűek is lehetnek. Ezek közül válassza a szóját, a borsót, a babot, az egészséges magokat vagy a dióféléket.  

KetoMix minőségi protein shake 

A fehérje diéta többször bizonyult hatékonynak a súlycsökkentés során. Ha a KetoMix protein turmixjai vagy fehérjével teli ételei mellett teszi le a voksát, akkor biztos lehet benne, hogy kimeríthetetlen mennyiségű, ízletes, fehérjedús étel áll a rendelkezésére majd – a fehérje turmixokkal kezdve, a tésztákon, a zabkásán és a leveseken túl, egészen a csipszig vagy az omlettig. 

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft