A fehérje (protein) - nagyító alatt!

A protein a fehérje angol megnevezése. Mai cikkünkben mindent megtudhat a fehérjéről, például azt is, hogyan működik és milyen módon szívódik fel a testünkben.

Protein pod lupou_úvodní (2)

Az internet tele van a fehérje szó szinonímáival, mint például a protein, vagy az aminosavak. Általában arra kíváncsiak az emberek, hogy melyik a legjobb fehérje, szükséges-e a fogyáshoz, kinek, miért és milyen mennyiségben kell fehérjét fogyasztani. Reméljük, hogy a mai cikkünk választ ad az Ön kérdéseire is.

Mi az a fehérje, és mi a funkciója? 

A protein, azaz a fehérje, a három makrotápanyag egyike. A makrotápanyagok közé tartoznak még a szénhidrátok és a zsírok. A fehérjék aminosavakból tevődnek  össze, és nem csak energiaforrásként funkcionálnak, hanem az izmok építőelemei is. Fontos szerepet játszanak tehát a test megfelelő működésében, a sejtek megújulásában, sőt segítik az immunrendszer munkáját is. A természetben több száz fehérjét találunk, az emberi testnek viszont csupán 20 félére van szüksége, amelyeknek a felét (tehát 10-et) maga is elő tud állítani, a másik felét viszont az élelmiszerekből kell biztosítani. A makrotápanyagok rendszerét úgy tudjuk a legkönnyebben megérteni, ha a működésüket a házépítéshez hasonlítjuk, ahol a fehérje az építőanyag, a szénhidrátok és a zsírok pedig a munkások. 

Fehérje nélkül nem tudnánk működni, hiszen nem lenne építőanyag, amely segítségével karban tudnánk tartani vagy meg tudnánk újítani testünket. Az agyunk, a csontjaink, a szerveink, az izmaink, a hajunk és a körmeink – mind elsorvadnának építőanyag hiányában. A fehérje egyik fő tulajdonsága, hogy nagyon lassan bomlik fel, ellenben a szénhidrát vagy a zsír azonnali, gyorsabb energiaforrást jelentenek. 

Mennyi fehérjére van szüksége a testemnek? 

Ez egy összetett kérdés, hiszen minden embernek más mennyiségű fehérjére van szüksége – magasságtól, testsúlytól, életkortól, fizikai aktivitástól vagy egyébb körülménytől függően (mint például a terhesség vagy betegség). Az orvosok által javasolt adag az 1 gramm fehérje 1 kilogramm testsúlyra. Tehát egy 70 kilós egészséges nőnek kb. 70 gramm fehérjére van szüksége naponta. Ha az illető aktív, azaz többet sportol, a napi fehérjeigénye megnövekszik. Más esetben, a fehérje indokolatlan nagymértékű fogyasztása felesleges és nem effektív. Ezenkívül, a túlzott fehérjefogyasztás a többi makrotápanyag rovására is mehet. Térjünk csak vissza a házépítés hasonlatához – hiába van sok építőanyagunk, ha kevés a munkás. A ház nem lesz gyorsabban, se jobban felépítve. 

Hogyan pótolhatjuk a fehérjéket?

Általánosságban elmondható, hogy gyakrabban fogyasztunk állati eredetű fehérjéket (a hús, a tojás vagy a túró), mint a növényi eredetű fehérjéket (tofu vagy a tempeh). Akár tetszik, akár nem, zöldségekkel nem tudjuk pótolni a testünk fehérjeigényét. A protein bevitel legegyszerűbb módja, ha fehérjeturmixokat fogyasztunk, hiszen egyszerű elkészíteni őket, és nem kell azon törni a fejünket, hogy mit főzzünk. Elég ha elolvassuk a csomagoláson lévő táblázatot, így megtudhatjuk hány gramm fehérjét tartalmaz egy adag turmix. Vigyázzunk a szénhidrátokkal, mivel a fehérje italok között is vannak magas cukortartalmúak. Minél kevesebb a szénhidrát a turmixban, annál jobb. Az ilyen típusú italok fogyasztásánál nagy előny, hogy könnyebben meg tudjuk őket emészteni, hiszen a feldolgozás során a szervezetnek nem kell a zsírokkal és egyéb anyagokkal foglalkoznia. Míg a hús és a tojás emésztésénél a test jobban le van terhelve, addig a fehérjeturmix elfogyasztása után a szervezetnek sokkal könnyebb dolga van. Végül, de nem utolsó sorban, azt is meg kell említenünk, hogy a jó minőségű fehérje italok több fajta aminosavat kombinálnak, hogy a test a lehető legnagyobb mértékben profitáljon az “építőanyagokból”. 

A fogyás és a fehérjék 

A fehérjehiány, főleg a fogyókúrák esetében, izomtömeg csökkenést eredményez, ezért elmondhatjuk, hogy lelassítja a szervezet metabolizmusát, tehát lelassul maga a testsúlycsökkentés folyamata is. Minél több izomtömeggel rendelkezik valaki, annál gyorsabban égeti a zsírt. Az izmok ugyanis több energiát égetnek, még akkor is, ha éppen nem végzünk testmozgást. Ha fogyókúrázunk, és nem fogyasztunk elegendő fehérjét, sokkal fáradtabbnak, kimerültebbnek fogjuk magunkat érezni. A fogyókúra után pedig az izmok hiányában sokkal gyorsabban felszaladnak majd a kilók. 

Ha a fogyókúrát elősegítő fehérjékről beszélünk, minden esetben minőségi fehérjét kell választanunk. Vannak élelmiszerek, amelyek magas fehérjetartalommal bírnak, de olyan rejtett adalékok vannak bennük, amik nem alkalmasak a fehérjék felszívódásának segítésére, sőt, gátolják a felbomlást. Ilyen élelmiszerek például az egyes zsíros sajtok vagy a füstölt húsok. Jó minőségű fehérjedús élelmiszernek számít viszont a sovány hús, mint a csirkemell, a nyúl, a pulyka, a hal (amely közül a pisztrángot és a tőkehalat ajánljuk). Jó minőségűnek számítanak egyes tejtermékek, mint a zsírszegény sajt, túró, kefír és a joghur, vagy a tojás. Ahogy azt már említettük a fehérjék növényi eredetűek is lehetnek. Ezek közül válassza a szóját, a borsót, a babot, az egészséges magokat vagy a dióféléket. 

A fehérje diéta többször bizonyult hatékonynak a súlycsökkentés során. A KetoMix dolgozói változatos étrendeket és diétaprogramokat állítottak össze. Önnek nem kell azon törnie a fejét, hogy mit és mennyit egyen. Házhoz szállítjuk diéta programjainkat, beleértve az összes ételt, amire szüksége lesz a diéta során. Önnek csak az a dolga, hogy átvegye a csomagot, és elinduljon a tökéletes testforma felé. Az ilyen típusú étrend egyik legnagyobb előnye, hogy kimeríthetetlen mennyiségű, ízletes, fehérjedús étel áll a rendelkezésére – a fehérje turmixokkal kezdve, a tésztákon, a zabkásán és a leveseken túl, egészen a csipszig vagy az omlettig.


nahled magazin MP
Autor článku
Marie Petrovová

Zvídavost a láska k psaní ji dovedly k žurnalistice. Úspěšně vystudovala Akademii žurnalistiky a nových médií. Už během školy navštěvovala několik stáží v mediálních domech či České televizi. Tam se po absolutoriích rozhodla zakotvit. Nakonec ji osud dovedl k public relations a marketingu. Zůstala tak nadále věrná světu médií jen z druhé, pro ni barevnější, strany. Svůj čas nejraději tráví s rodinou a přáteli. Nejoblíbenější sportovní aktivitou je pro ni jóga, díky které může propojit ducha i těla. Své štěstí neustále objevuje v okamžicích.

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft