Fehérjediéta

A ketodiétára többféle megnevezés alatt rábukkanhatunk. Olvashatunk róla, mint protein diétáról, fehérjediétáról vagy szénhidrátmentes diétáról. A második megnevezésből kitűnik maga az alapelv is. Megnövelt fehérjebevitel, illetve a szénhidrátok elvetése az étrendből.

Mikor ideális a fehérjediéta?

Ez a diéta akkor ideális, ha gyorsan és effektíven szeretne fogyni, de nem szeretné megkockáztatni, hogy hogy a szervezete nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz és más tápanyagokhoz. Ez ugyanis sokszor előfordul a nagyon egyoldalú fogyókúrák esetén (amikor mondjuk csak káposztalevest, tojást, citrusféléket stb. fogyaszt). Ezzel ellentétben a fehérjediéta esetén tartandó étrend nagyon gazdag, sokrétű és ráadásul még pár hét múlva sem megy el tőle a kedve.

Mi a diéta alapelve?

A fehérjediéta alapgondolata nagyon egyszerű: sok minőségi fehérje, semmi szénhidrát. Az erre alapozó étrend a szervezetnek segít elérni a ketózisnak nevezett állapotot. Mivel a test nem szénhidrátok formájában kapja az energiát, amit szeret rosszabb időkre is elraktározni, elkezdi lebontani azt, amit az utóbbi időben „félretett”. Így könnyen megszabadulhat a zsírpárnáktól, melyekkel évek óta harcol, és eddig nem segített semmilyen diéta sem torna. Ez a fogyókúra kimondottan a zsírokat célozza meg, az izmok megmaradnak, hiszen a magas fehérjebevitelnek köszönhetően védve vannak.

A ketózis állapota azt jelenti, hogy a szervezete elkezd küzdeni a szénhidrátszegény állapt ellen, méghozzá úgy, hogy a zsírokból ketonokat állít elő. Nem kell ettől az állapottól félni, hiszen elődeinknek, akik nagyrészt hússal, zöldséggel és csak kivételesen gabonafélékkel táplálkoztak, ez volt a természetes állapot. A test nem szenved hiányt semmiben, és a változatos szénhidrátmentes étrendnek köszönhetően megkapja az összes tápanyagot.

Mit lehet enni a fehérjediéta során?

Többek között választható, nem túl zsíros húst. Például szárnyasokat, halat, nyulat vagy marhát. Alacsony zsírtartalmú tejtermékeket (sajt, joghurt, túró), akár savanyított változatban. Zöldségből a diéta során annyit ehet, amennyit csak szeretne. A fehérjegazdag ételeknek ugyanis van egy óriási előnyük. Alacsony vagy közepes a glikémiás indexük, így hosszú időre eltelítenek, vagyis nem fogunk vágyni az édességekre vagy más egészségtelen rágcsálnivalókra. Persze nem lehet teljes mértékben elhagyni a szénhidrátokat, de a fogyasztást napi maximum 50 g-ra kéne csökkenteni. Nagyon fontos még a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása, leginkább a tiszta víz felel meg - vigyázni kell az összes édesített üdítővel, a dzsúszokat és az ásványvizet is beleértve.

Mi az, ami nem fér bele ebbe az étrendbe?

Ha tényleg szeretné, hogy a teste a ketózis állapotába kerüljön, akkor el kell hagynia a szénhidrában, zsírban és cukorban gazdag ételeket. Például a burgonyát, a zsíros húsokat (disznóhús, füstölt hús), a rántott ételeket, az édességet, a péksüteményeket, a rizst, a tésztát és más köreteket. Kizárandók még az édes gyümölcsök és bizonyos zöldségek, melyek sok cukrot tartalmaznak.

Mire kell felkészülni?

A fehérjediéta első napjaiban fáradtságot érezhet. De ennek pár napon belül el kéne múlnia, hiszen mikor megkezdődik a ketózis állapota, egy óriási energialöketet kap, amihez jó közérzet is társul. Ennek az érzésnek köszönhetően ismerheti fel, hogy a szervezetében valami történik. Vigyázzon viszont a diéta megfelelő betartására, mert a legkisebb hibának is következménye lehet. Kizökken a ketózis állapotából így a fogyás is elmarad. Ezután újra eltart pár napig eljutni a kiindulási pontig.

Nem mindig sikerül elkerülni a szénhidrátokat

Általánosságban elmondható, hogy a napi szénhidrát-bevitelnek nem szabadna meghaladnia az 50 g-ot. Viszont Ön nem szakértő, így nehéz lehet ezt az értéket betartani. Pár élelmiszer esetében talán eszébe sem jutna, hogy nem megfelelő a diéta során. Ezek például bizonyos magas cukortartalmú zöldségek (például a borsó, a kukorica vagy a répa). Ajánlott tehát – leginkább a diéta első fázisában – egy előre meghatározott étrendhez igazodni, ami biztosítja, hogy nem fog bevinni a kelleténél több szénhidrátot.


Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft