Táplálkozási sorozat (6/6): Miért pont a cukroktól hízunk?

A hatodik, egyben az utolsó rész elárulja Önnek, hogy miért hízunk a cukortól.

6 (2)

Elkészítettük táplálkozási sorozatunk hatodik részét, ami az édességekben rejlő szénhidrátok világában vezeti Önt körbe. 

A KetoMix déta befejeztével mindenki visszatér a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, amely ésszerű mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Ezért úgy döntöttünk, adunk pár tanácsot a diéta utáni időszakra. 

A szénhidrátcsökkentett diéták hatékonyságának egyik oka, az élelmiszerek glikémiás indexe. Mit is jelent ez tulajdonképpen?

Az elfogyasztott keksz, tészta, banán vagy pékáru szénhidrátjait a szervezet egyből elkezdi bontani. Először az egyszerű cukrok szabadulnak fel, amik reakciót váltanak ki a vércukorszintünkben, tehát glikémiánkban változás megy végbe. A glükóz egyből a vérbe kerül, ami gyors, azonnali energiaforrást biztosít a szervezetünknek. 

A glikémiás index fogalma leegyszerűsítve: a glikémiás index értékével fejezzük ki, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után milyen gyorsan növeli a bevitt cukor a vércukorszintet. Tehát az adott étel vércukoremelő képességéről van szó. 

A hízáshoz a magas glikémiás index-szel rendelkező élelmiszerek járulnak hozzá a legjobban. 

Példa: Tegyük fel, hogy két ugyanazon étrendet követő egyén ugyanazt az energiafogyasztást követi (1500 kcal/nap). Biztosan állítható, hogy aki magasabb glikémiás indexű ételeket fogyaszt, lassabban és kevesebbet fog fogyni. 

Ez hogyan lehetséges?⠀

Minél több cukor van a vérünkben, annál több inzulin hormont termelünk, melynek az a feladata, hogy a cukrot a vérbe juttassa, gyors üzemanyagot szolgáltatva a testnek. A második funkciója viszont az, hogy a felesleges energiát zsírszövetekbe raktározza el. 

A KetoMix diéta harmadik szakaszában, amely a testsúly megtartására összpontosít, ügyeljen arra, hogy olyan élelmiszereket vásároljon, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe. Ha ilyen élelmiszereket fogyaszt majd, nem növekedik meg az inzulinszint a vérében, nem lesz éhes, és teste a szénhidrátokat nem akarja majd elraktározni.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen elképzelni az ételek glikémiás indexének értékét, összeállítottunk egy gyakori élelmiszerekből álló listát: 

 • Sör 110⠀
 • Hasábburgonya  95⠀
 • Főtt répa  85⠀
 • Kukoricapehely  85⠀
 • Cukor 70⠀
 • Narancslé  65⠀
 • Teljes kiőrlésű kenyér 40⠀
 • Vörös bab 40⠀
 • Nyers répa 35⠀
 • Joghurt 35⠀
 • Dió 15⠀
 • Hagyma 10⠀
 • Zeller 10

monika-telupilova-foto
Autor článku
Monika Tělupilová

Výživová poradkyně s desetiletou praxí v podnikání v oblasti výživy a vystudovaná nutriční terapeutka. Založila dvě pobočky výživové poradny, a to v Šumperku v roce 2010 a v Brně v roce 2012. Za dobu působení jimi prošlo několik tisíc klientů. Každodenně pomáhá desítkám lidí s úpravou jídelníčku za účelem zdravého stravování, redukce či nabírání hmotnosti. V roce 2017 byla porotkyní a součástí nutričního týmu pečujícího o finalistky České MISS. Výsledky úspěšných klientů můžete najít v časopise Tina. Několikrát vystupovala v ČT v pořadu Sama doma a Dobré ráno. Pravidelně publikuje v Brněnském deníku Rovnost, její citace se objevují v článcích na internetových portálech v Česku i na Slovensku. Je nutriční garantkou celorepublikového projektu Pestrá strava – CEFF v České i Slovenské republice.

Kövessen minket az instagramon, és ossza meg velünk az elkészített ételeiről készült képeit, vagy motiváljon mindenkit az eddig elért eredményeivel. @ketomixhuPROFIL MEGTEKINTÉSE

Még nincs fiókja?

Iratkozzon fel és rögtön élvezheti annak előnyeit:

Születésnapi ajándék - feltétlenül töltse ki születési dátumát

Kedvezmény az ismételt vásárlások esetén

Átláthatóak az eddigi megrendelések

Gyors ismételt megrendelés

Nem muszáj kitölteni az adatait

Regisztráció

Nincs egyedül!

Többezer önhöz hasonló ember osztotta meg velünk eredményeit, így motiválva egymást, táplálkozási tanácsadónk pedig minden kérdésére válaszol. Bízzon támogatásunkban és kezdjen el fogyni még ma!

CSATLAKOZOM A CSOPORTHOZ

TAGOK több mint 1900 tag

A szállítás módjai

Csomagküldő - Házhozszállításhoz
990 Ft
Csomagküldő - Max. 8 kg
690 Ft